DŽAMIJA / Dubai, UAE / 2018.

DŽAMIJA
Mjesto: Dubai, UAE
Vrsta: natječaj
Autor: Radionica arhitekture
Projektni tim: Antonio Jakubek, Goran Rako, Josip Sabolić, Dunja Sloković
Projektirano: 2018.
Površina: 10.600 m2


Džamija je smještena zapadno od Dubai Creek tornja u parku koji od tornja vodi do mora. Dok toranj u obliku cvijeta stremi nebu, džamija je više zemaljskog karaktera. Ona ne želi konkurirati tornju. Džamija je mjesto okrenuto sebi, mjesto u kojem se okrećemo duhovnom svijetu i u kojem se privremeno izdvajamo iz materijalnog svijeta. Vidimo ga i kao oazu unutar grada. Zgradom podcrtavamo posebnost ovog mikrosvijeta u prostoru i vremenu. Džamiju zidom koji okružuje vrt izdvajamo iz okoline. Ali zid je otvoren i četvora vrata nas pozivaju na okup u dvorište. Vrt je dio ortogaonalanog urbanizma. Dvorana džamije je lebdi iznad vrta, odvojena od Zemlje, čineći gravitaciju za trenutak relativnom. Prema Mecci i nebu zid se otvara i propušta prirodnu svijetlost. Dvorana nije dio ortogonalnog pravila, ona je iznad urbanističkih pravila. Na podu je tepih s cvjetnim motivima, zidovi su od mramora. Pomoćni i servisni prostori su u zidovima koji okružuju vrt. Iz vrta se stubištima i dizalima penjemo prema dvorani ili balkonu. Suprotstavljamo tradicionalne i suvremene elemente, tradicionalne i suvremene materijale, tradicionalne i suvremene tehnologije u želji da ih pomirimo. Oblikujemo jednostavnošću jer nam se naša namjera čini jednostavnom. Koristeći obične i svakodnevne elemente želimo stvoriti neobično i posebno mjesto.