PLANETARIJ VUČEDOL / Vukovar / 2017.

Planetarij Vučedol
Mjesto: Vukovar
Autor: Radionica arhitekture
Projektni tim: Fani Frković, Antonio Jakubek, Tena Knežević, Marin Mišan, Jelena Prokop, Goran Rako, Josip Sabolić
Projektirano: 2017.
Površina: 620 m2


Na istočnom rubu strme padine lokaliteta Vučedol zamišljen je izdvojeni objekt, udaljen od postojeće noćne rasvjete. Objekt je ukopan u duboki profil nalazišta, s ulazom odozgo. U podzemnom dijelu smjestio se planetarij s kupolom na kojoj bi se elektronski moglo mijenjati nebo, ovo koje danas promatramo na 45-oj paraleli Vučedola u ono iz vučedolskih vremena. U planetariju bi posebno bilo naznačeno putovanje Venere oko Sunca i njen odnos s putanjom Zemlje, kojim su Vučedolci svakih 8 godina mogli u dan korigirati svoj najstariji indoeuropski kalendar zabilježen na keramici, vezan uz astralnu simboliku i podijeljen u četiri godišnja doba.
(izvadak iz teksta o planetariju Vučedol Aleksandra Durmana)