top of page

PUL VELE CRIKVE / Rijeka / 2011.

Trg Pul Vele Crikve
Mjesto: Rijeka
Vrsta: natječaj
Autor: Radionica arhitekture
Projektni tim: Vedrana Ivanda, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić
Projektirano: 2011.
Površina: cca 1.000 m2


Odlučili smo otvoriti "kožu" arheološkog lokaliteta Trg pul Vele crikve i pokazati njegov "krvotok". Na svijetlo dana izvlačimo podjednako sve nalaze, uvjereni kako je njihov zbroj vrijedniji od "biranih" povijesnih ulomaka. Pokazujemo slojevitost koja nam objašnjava grad kao "lonac za taljenje", kako one "vrijednije" tako i one "manje vrijedne" povijesti. Vidimo arheologiju koja svjedoči o relativnosti "vječnih" vrijednosti, artefakte koji povijest ne "doziraju" niti "sortiraju".
Dakle, nakon što smo se spustili u arheologiju, na "kotu" današnjeg života, postavljamo platformu, kao skelu preko gradilišta. Ona je instrument koji će omogućiti nesmetano nastavljanje aktivnosti koje je obavljala ploha trga. Čelična "paluba" tako će biti ulica kojom žurno uvrježenom rutom prolaze Riječani ili kojom se "muvaju" znatiželjni turisti. Ili će biti terasa na proširenjima ispred ulaza u crkvu te na mjestima pogodnim za sjedenje na otvorenom. Od Kosog tornja će se "distancirati" kako bi dodatno istaknula njegovu "soliternost". Platforma će, dakako, biti "prikopčana" na sve postojeće ulaze u okolne zgrade.
Uvažavajući postojeće vrijednosti i dodajući nove, tražimo rješenje kojim bi Trg pul Vele crikve učinili novim nezaobilaznim mjestom grada.

bottom of page