top of page

PLOVEĆI PAVILJON / Kraljevica, Rijeka, Venecija / 2010.

Ploveći paviljon / 12. Venecijansko bijenale
Mjesto: Kraljevica, Rijeka, Venecija / Italija
Autori: Saša Begović, Marko Dabrović, Igor Franić, Tanja Grozdanić, Petar Mišković, Leo Modrčin, Silvije Novak, Veljko Oluić, Helena Paver Njirić, Lea Pelivan, Toma Plejić, Goran Rako, Saša Randić, Idis Turato, Pero Vuković, Tonči Žarnić
Maketa: autori
Projektirano: 2010.
Izgrađeno: 2010.
Izvoditelj: Brodogradilište Kraljevica d.d.
Investitori: Ministarstvo kulture RH i Grad Rijeka
Površina: 150 m2
Foto: autori, Želimir Gržančić, Robert Leš, Igor Savatović


Marko Golub: U kojoj mjeri mislite da projekt komunicira vaša uzajamna razmišljanja o stanju arhitektonske prakse danas - u kreativnom i socijalnom smislu?
Goran Rako: Meni je sigurno socijalni moment užasno važan, a i mislim kako bi naš rad trebao primjereno reflektirati zemlju u kojoj živimo. Vjerujem kako je ovaj projekt možda pokazatelj kako dobra ideja ne treba gigantska sredstva niti megalomanski odjek. Ušli smo u razdoblje arhitekture, ali i umjetnosti i kulture općenito, koje bih nazvao anti-Dubai periodom, nakon što se stvarno predaleko otišlo u suprotnom pravcu, prema enormnoj brendizaciji ničega. Bila su to golema pakiranja, goleme kutije bez pravog sadržaja. Mislim kako se ti periodi izmjenjuju u ciklusima. Ovo u čemu smo sada mogao bih usporediti s Maljevičevom slikom Bijeli kvadrat na bijeloj pozadini, u smislu da taj bijeli kvadrat prekriva ono postojeće i nudi novu plohu da se iznova počne crtati polazeći od ideja koje počivaju na stvarnosti. Naša generacija je generacija koja je stala nogama na zemlju. Naš je koncept ne čekati skandinavizaciju hrvatske, nego raditi ono što je moguće unutar postojećih okolnosti, kakve god one jesu. (iz kataloga za 12. bijenale u Veneciji 2010-e)
Dana 28.08.2010. paviljon je došao u Veneciju oštećen u prijevozu i autori ga odlučuju vratiti u Kraljevicu na popravak.

bottom of page