VUČEDOL PLANETARIUM / Vukovar, Croatia / 2017

 

 

 

Vučedol Planetarium

Location: Vukovar, Croatia
Author: Radionica arhitekture

Design team: Tena Knežević, Jelena Prokop, Goran Rako, Josip Sabolić

Designed: 2017

Area: 620 m2

 

 

On a steep slope on the eastern boundary of the Vučedol archaeological site, we placed an isolated object. The building is buried deep underneath the site with an entrance from above. In the underground lays a planetarium dome that can rewind the time and show us what the sky we are watching today, on the 45th parallel of the Vučedol site, looked like in the time of Vučedol Culture. Planetarium puts an emphasis on Venus's journey around the Sun and its relationship with Earth's orbit which Vučedolians used to correct their calendar with one-day accuracy every eight years. That oldest Indo-European calendar was related to astral symbolism, divided into four seasons and has been preserved till today on Vučedolian pottery.

 

(excerpt from a text on Vučedol planetarium by Aleksandar Durman)