VUČEDOL CULTURE MUSEUM / Vukovar, Croatia / 2008 / 2015

 

 

Vučedol Culture Museum

Location: Vukovar, Croatia
Authors: Radionica arhitekture + Vanja Ilić

Design team: Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot
Exhibition: Vanja Ilić

Soundscape: Stanko Juzbašić
Structure: Radionica statike d.o.o.
Services: Arhingtrade d.o.o., KGH d.o.o.

Designed: 2008 - 2011

Completed: 2009 – 2015

Contractor: Ing-Grad d.o.o., Monte-Mont d.o.o.

Client: Ministry of Culture RH

Area: 2.500 m2

Photo: Miljenko Bernfest, Boris Cvjetanović, Darko Puharić

 


The museum building is a path which the visitors climb to overcome the elevation difference of some twenty meters, from the access road to the plateau on which the Vučedol culture archaeological findings have been discovered. Passing through the museum visitors get all the necessary information about the Vučedol culture, and come to the place of the archaeological sondages aware of importance and meaning of that place. Exhibition areas of the museum are a series of terraces that climb slowly adapting to the topography. Windows to the northwest are orientated towards the Danube river. Instead of reaching the archaeology plateau through the museum one can also use the museum's serpentine green roof.