SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U OSIJEKU / Osijek / 2012.

 

 

Sveučilišna knjižnica u Osijeku

Mjesto: Osijek
Vrsta: natječaj / 2. nagrada
Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Fani Frković, Vedrana Ivanda, Domagoj Ivanović, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić

Projektirano: 2012.

Površina: 16.600 m2

 


Urbanistički elementi na kojima će se temeljiti arhitektura naše zgrade Sveučilišne knjižnice u Osijeku vrlo su određeni. Oni su, u stvari, nastavak afirmiranja postojećeg urbanističkog rješenja sveučilišnog kampusa. U tom "izdvojenom" prostoru, smještenom istočno od središta grada i nedaleko od obale Drave, nova zgrada knjižnice zauzet će vrlo važno, možda najvažnije polje ove urbanističke "šahovske ploče". 
Oslobađajući prizemlje, podižući čitaonicu u zrak, dozvoljavamo svim putevima kampusa da se križaju u holu knjižnice. Hol tako postaje prostor unutarnjeg trga, mjesto "muvanja", mjesto svih funkcionalnih elemenata koji nisu čitaonica (kongresna i mala dvorana, izložbeni prostori, knjižara, kafić...).

Površina hola u stvari je dio samog kampusa, dominacija pješaka se povećala. Nakon što smo oslobodili prizemlje, iznad nudimo prostor suprotnih osobina. Prostor okrenut samom sebi. Čitaonica dakako nije zatvorena doslovno. Okružena je "zidom" brisoleja koji je štite od previše sunca, mjestimično otvorenijima ili zatvorenijima, ovisno o namjeni prostora neposredno iza njih. Kako bi osvjetlili ovaj ipak dominantno introvertni prostor, uvodimo sustav atrija koji osiguravaju prirodno osvjetljenje i prozračivanje.