STAMBENO NASELJE U DEN BOSCHU  / Den Bosch, Nizozemska / 1993.

Stambeno naselje u Den Boschu

Mjesto: Den Bosch, Nizozemska
Vrsta: natječaj
Autori: Bojan Radonić, Goran Rako

Suradnik: Vincent Van Lent

Projektirano: 1993. 

Površina: 10.200 m2

Odluku da se stotinjak stanova smjesti u gradski park na obali jezera shvatili smo kao izazov. Odlučili smo projektirati naselje koje će sačuvati prirodni okoliš koliko god je to moguće. Zgrade su stoga postale dine, krovovi livade, a garaža je zaronila u jarak. Javnim prostorima između zgrada pridružile su se površine krovova postajući mjesta za igru ili šetanje. Arhitektura je gotovo bez stila, uzori bi se prije našli na području građevinarstva. Devet low-tech zgrada / dina tlocrtno se izmiču kako bi omogućile onoj susjednoj pogled prema jezeru. Južna fasada na kojoj su dnevni boravci je ostakljena, sjeverna je ciglena s otvorima karakterističnim za sličnu izgradnju. Posebnost svih 117 stanova je dnevni boravak koji se povećava sukladno broju spavaćih soba, odnosno stanara.