PUL VELE CRIKVE SQUARE / Rijeka, Croatia / 2011

 

 

Pul Vele Crikve Square

Location: Rijeka, Croatia
Type: Competition 
Author: Radionica arhitekture

Design team: Vedrana Ivanda, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić
Designed: 2011

Area: ac. 1.000 m2


We decided to open the "the skin" of the Pul Vele Crikve Square archaeology site and show its "bloodstream". We bring out to the light all the remains equally convinced that their sum is more valuable than the "selected" individual historical fragments. We show the complexity that explains the city as a "melting pot" for more and less "valuable" history. We see archaeology witnessing relativity of "eternal" values​​, artifacts that do not "dose" or "sort" history.

So, after descending to the archaeology, we set a platform on today's level, as scaffolding over building site. That is the instrument that will allow the activities that the surface of the square accommodates to continue running smoothly. The steel "deck" will become the new - old usual route for the people of Rijeka quickly passing by or the place for the curious tourists to hang out.

 

It will become a terrace on extensions in front of the church and the areas suitable for outdoor seating. The platform distances itself from the Leaning Tower to additionally illustrate its "loneliness". The platform will, of course, be "connected" to all existing entrances of the surrounding buildings.
Taking existing values into account and adding new ones, we are seeking a solution that will turn the Pul Vele Crikve Square into a new essential space of the city.