PLANETARIJ VUČEDOL / Vukovar / 2017.

 

 

Planetarij Vučedol

Mjesto: Vukovar

Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Tena Knežević, Jelena Prokop, Goran Rako, Josip Sabolić

Projektirano: 2017.

Površina: 620 m2

Na istočnom rubu strme padine lokaliteta Vučedol zamišljen je izdvojeni objekt, udaljen od postojeće noćne rasvjete. Objekt je ukopan u duboki profil nalazišta, s ulazom odozgo. U podzemnom dijelu smjestio se planetarij s kupolom na kojoj bi se elektronski moglo mijenjati nebo, ovo koje danas promatramo na 45-oj paraleli Vučedola u ono iz vučedolskih vremena. U planetariju bi posebno bilo naznačeno putovanje Venere oko Sunca i njen odnos s putanjom Zemlje, kojim su Vučedolci svakih 8 godina mogli u dan korigirati svoj najstariji indoeuropski kalendar zabilježen na keramici, vezan uz astralnu simboliku i podijeljen u četiri godišnja doba.

(izvadak iz teksta o planetariju Vučedol Aleksandra Durmana)