MUZEJ GUGGENHEIM U HELSINKIJU / Helsinki, Finska / 2014.

 

 

 

Muzej Guggenheim u Helsinkiju

Mjesto: Helsinki, Finska
Vrsta: natječaj 
Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Fani Frković, Dora Krušelj, Jelena Prokop, Ana Rako, Goran Rako, Josip Sabolić

Projektirano: 2014.

Površina: 11.000 m2

Naš cilj je osobena kuća, jedinstvena, ali svima shvatljiva, gotovo samoobjašnjiva. Njena ideja biti će svačija. U njoj će se prije osjetiti manjak dizajniranja nego pretjeranost „osobnog iskaza“.

Zgrada muzeja nije ni dio postojeće gradske strukture, niti dio parka. Ona je „lučki uređaj“ na obali. Ako kuća može biti „stroj za stanovanje“, onda je ova „stroj za izlaganje“.

Podižemo je u zrak kako bi zadržali kontinuitet obale i dopustili pogled na zaljev iz gradskog parka.

Zgrada muzeja složena je od tri elementa: A, B i C, od kojih element C držimo najvažnijim.

A = bijela izložbena kutija.

B = ulaz, hol, restoran i drugo, ali prije svega poveznica svih prostora i funkcija.

C = natkriti prostor trga. Natkriti trg je javno dobro, također i element mediteranske arhitekture daleko na sjeveru.