MUZEJ BAUHAUSA / Dessau, Njemačka / 2015.

 

 

Muzej Bauhausa

Mjesto: Dessau, Njemačka
Vrsta: natječaj / finalnih 20 (815)
Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Fani Frković, Sara Jurinčić, Dora Krušelj, Klara Nikšić, Jelena Prokop, Goran Rako, Ana Ranogajec, Josip Sabolić

Projektirano: 2015.

Površina: 4.000 m2

Kako vidimo Bauhaus? Bauhaus vidimo kao školu u kojoj se učilo kako oblikovanjem popraviti život na planetu Zemlja. Oblikovati za svih, stav je kojim škola svijesno objavljuje svoje sudjelovanje u izgradnji svijeta pravednijeg od postojećeg. Jasnu etičku odluku slijedi jasan estetski imperativ: ideji treba naći oblik koji će je učiniti razumljivom. Razumljivom što većem broju ljudi, po mogućnosti – svima. Bauhausova škola ne želi projektirati izuzetne, već svakodnevne situacije. Radije kuhinju nego salon, radije žlicu nego broš. Bauhausovi učitelji znaju kako projekti imaju smisla ako su sredstvo kojim šire prostor “zdravlja” i da je dekoriranje vrsta “bolesti”. I još nešto: pokazuju kako su forme do kojih su došli mogle nastati samo u njihovom vremenu. Ma kako patetično zvučalo, do danas nismo našli važniji razlog za stvaranje.

Kako vidimo Muzej Bauhausa? Kao „stroj za izlaganje“ u parku. Stavljajući “stroj” u park, stavljamo ga u novi „kontekst“, izraz koji u dvadesetprvom stoljeću ima znatno veću važnost nego u dvadesetom. Želimo stvoriti situaciju u kojoj se muzej ne "utrkuje" s izlošcima, uvjereni kako je jedino ispravno rješenje njihov suživot. Stvaramo mikrosvjet koji možemo kontrolirati arhitekturom.

Kako ćemo to uraditi? U parku ćemo sagraditi stakleni paviljon. Pri tom nam je najvažnije park ostaviti maksimalno - parkom. U stakleniku nepravilnog tlocrta je hol. U “ledenoj santi” hola raspoređeni su prostori namjenjeni posjetiteljima izložbi i posjetiteljima parka. Svi ti prostori šire se pod nastrešnicu i dalje u park. Ispod hola su depoi, radionice i sanitarije posjetitelja.

Iznad staklenika, među krošnje stabala, postavljamo izložbeni kontejner. Savršeno osvijetljenu i klimatiziranu “kutiju” za izlaganje.