KINEZIOLOŠKI FAKULTET / Zagreb / 2014.

 

 

Kineziološki fakultet

Mjesto: Zagreb
Vrsta: natječaj / 3. nagrada 
Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Fani Frković, Mario Grgurev, Dora Krušelj, Klara Nikšić, Jelena Prokop, Ana Rako, Goran Rako, Josip Sabolić

Maketa: Mario Škarijot

Projektirano: 2014. 

Površina: 8.900 m2 

 

Mjesto za izgradnju budućeg sportskog centra jedna je od posljednjih zelenih oaza unutar šireg gradskog središta. Naš prijedlog čuva tu karakteristiku što je više moguće. Uzor nam je Lenucijeva potkova, gradski park s paviljonima pravilno raspoređenim u zelenilu.

Paviljone postavljamo formirajući „stupac“ u kojem je pojedini paviljon „redak“.

Paviljone odvajamo atrijima, a povezujemo komunikacijskom okosnicom uz istočna pročelja. Atriji nam omogućuju prirodnu rasvjetu i provjetravanje.

Kao čelični obruč oko bačve, nekoliko metara iznad zemlje, paviljone na okupu drži „leteća“ trim staza. Otvori na njoj okrenuti su u smjeru trčanja i prema tlu, kako bi ulaz sunčevih zraka sveli na minimum. Ona je ujedno i nadstrešnica. Pristup na stazu duljine cca 400 m je iz svlačionica.