DJEČJI VRTIĆ U CORDOBI / Cordoba, Španjolska / 2010.

 

 

 

Dječji vrtić u Cordobi

Mjesto: Cordoba, Španjolska
Vrsta: pozivni natječaj
Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Ana Boljar, Vedrana Ivanda, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić

Projektirano: 2010.

Površina: 2.700 m2 

Stvarno središte ove kuće je praznina. Možemo je zvati livada ili igralište. Učionice okružuju livadu kao što stolice na pikniku okružuju stol s hranom. Svi prostori koje koriste djeca su u prizemlju. Pod se od zapadne do istočne fasade blagim rampama spušta do mjesta gdje se obodni zid otvara prema maslinicima. Klima u Cordobi omogućuje nam da veći dio godine uklonimo otvore između učionica kako bi vanjski i unutrašnji prostor postali jedinstveno mjesto za igru i učenje. Zimi se učionice griju na uobičajenu temperaturu, a prostor hola i gimnastičke dvorane desetak stupnjeva niže. Zaštitu od sunca omogućuje duboka nadstrešnica oko atrija, te provjetravana konstrukcija vanjskih zidova i krova. Ulaz u objekt je sa zapadne ulice, gdje je i parkiralište. Gospodarstvo i upravu spuštamo u podrum prirodno ih osvjetljavajući i provjetravajući preko sjevernog atrija.

Arhitektonski elementi kojima gradimo dio su svakodnevne arhitekture. Fasada i krov prekriveni su grubo lomljenim kamenom iz najbližeg kamenoloma. Upotrebljavamo tradicionalne elemente i materijale na drugačiji način uvažavajući tako i vrijeme u kojem kuća nastaje.