DHMZ / Zagreb / 2017.

 

 

DHMZ

Mjesto: Zagreb

Vrsta: natječaj / 1. nagrada

Autor: Radionica arhitekture + Studio A

Projektni tim: Fani Frković, Tena Knežević, Nenad Kondža, Klara Nikšić, Jelena Prokop, Ana Ranogajec, Goran Rako, Josip Sabolić, Vlatka Šibalić

Projektirano: 2017.-2019.

Površina: 20.250 m2

Novu zgradu državnog hidrometeorološkog zavoda zovemo „trimaran“ jer je zadani program udomila u tri lamele, položene smjerom sjever-jug. Ovaj jednostavni sustav odabran je kako bi u ekonomski najprihvatljiviju uredsku tipologiju - dvotrakt, smjestiti što više ureda na što manju tlocrtnu površinu. Različitost i posebnost ostvarujemo pomicanjem lamela po vertikali. Prva lamela, zapadna, podignuta je kako bi propustila i uvukla posjetitelje u unutrašnjost kompleksa. Ona ima ulogu davanja umjerene monumentalnosti kompleksu DHMZ-a. Ona ujedno natkriva otvor iznad garaže koja tako postaje natkriveno parkiralište. Druga, srednja, podignuta je kako bi dobili povišeni hol. U njemu su svi prostori u kojima se očekuju vanjski posjetitelji, kao što su knjižnica, dvorana, kantina i slično. Treća, istočna, lamela podignuta je toliko da omogući prostorima u podrumu ispod nje, gdje je većina radionica, prirodnu rasvjetu i prirodno prozračivanje. Ono što nam se čini najvrjednijim u našem prijedlogu su dva izdužena vrta. Hol je smješten između njih, a velika većina zaposlenih rade u uredima koji gledaju na jedan od vrtova. Lamele su međusobno spojene mostovima. Mostovi prolaze kroz krošnje stabala.