CENTAR ZA PROUČAVANJE PRIRODNIH KATASTROFA / Istanbul, Turska / 2011.

 

 

 

Centar za proučavanje prirodnih katastrofa u Istanbulu

Mjesto: Istanbul, Turska
Vrsta: natječaj / 1. nagrada (287)
Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Sara Jurinčić, Iva Pejić, Iva Peručić, Ana Rako, Goran Rako, Josip Sabolić
Projektirano: 2011.

Površina: 6.100 m2

 

 

Kontekst u kojem će biti smješten Istanbul Disaster Prevention and Education Centre, za razliku od mnogih nevjerovatnih mjesta u gradu Istanbulu, nije vrijedan prevelikog uvažavanja. Zato se ne mučimo s nepotrebnim uklapanjem u okolinu. Umjesto "takmičenja" s velikim i arhitektonski neartikuliranim građevinama kojima je okruženo mjesto za gradnju, biramo "ignoriranje". Zatim formiramo novi mikrosvijet, podjednako tradicionalan i suvremen. Među visokim zgradama, gradimo prizemnicu. Uspostavljamo nova / stara pravila, predlažemo prostor u kojem će posjetitelji i zaposlenici imati komadić drugačijeg, boljeg svemira. Novi urbani element u stvari je vrlo star, te stoljećima potvrđivana vrijednost tradicionalne lokalne arhitekture.

Kako Centar ne bi bio neuočljiv dok ne dođemo u njegovu neposredno blizinu, u jednom jezeru vrta postavljamo vodoskok koji ga već izdaleka čini posebnim i prepoznatljivim.

Vrt formira komunikacija duljine atletske staze koja ga okružuje. Na njoj se ritmički izmjenjuju pojedini specifični prostori, oni koji trebaju više mira za učenike po vanjskom rubu, a oni drugi na unutarnjem, uz park. Park ili vrt, oaza, dvorište, igralište i sve to istovremeno, hladovina ispod krošanja stabala, zatim voda u jezeru, ribe, vodoskok, igrališta za djecu i odrasle. Park je i hol za lijepog vremena, a u Istanbulu je to veći dio godine. Iznad svake jedinice je kupola, još jedan tradicionalni, ujedno i suvremeni element, iskorišten za postavu sunčevih kolektora na osunčanoj strani. Vanjski rub kuće zaštićen je staklenim brisoleima. S unutarnje strane je nadstrešnica koja smanjuje preveliki upad zraka sunca. U istu svrhu služe i stabla koja će biti posebno gusto posađena na sjevernom rubu parka.