ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA  / Vid, Metković / 2001. / 2007.

 

 

 

Arheološki muzej Narona

Mjesto: Vid, Metković
Vrsta: natječaj / 1. nagrada
Autor: Radionica arhitekture / Goran Rako

Suradnici: Blanka Gutschy, Mladen Pandur, Nenad Ravnić

Postav: Mario Beusan

Maketa: Davor Silov

Konstrukcija: Branko Galić

Instalacije: Arhingtrade d.o.o.

Projektirano: 2001. - 2004.

Izgrađeno: 2007.

Izvoditelj: MGA d.o.o.

Investitori: Ministarstvo kulture RH i Grad Metković

Površina: 1.300 m2

Foto: Miljenko Bernfest, Boris Cvjetanović Forum je bio središnji demokratski prostor antičkog grada. Ovaj u Vidu zakopan je više od tisuću godina. Otkopana Narona svjedoči nam kulturu koja je svojim integralnim silama pripremila Europu kakvu poznajemo. Upravo kroz urbano taj kontinuitet potvrđivao se i ostvarivao neprekidno. U Vidu nakon tisuću godina aktiviramo prostor arheologije Narone, spajamo "precvikani kabel".

Obnavljajući proces uvažavamo raznolikost i kompleksnost današnjice. Pretpostavljamo aktivnosti kojima će mjesto biti označeno vremenom u kojem upravo nastaje. Unosimo nove elemenate, tražimo novu životnost. Odbacujemo kulise. Zatim odabiremo geometriju kao gramatiku kojom će prostor iznad antičkog hrama postati muzej, arheologija "live". Napetosti izazvane sudarom arheologije i postojeće izgradnje, odnosi urbanog i ruralnog, bezbrojni međuprostori, stilski nasuprot elementima koje kao da je nanjela voda, svi ti "pikseli" stvaraju sliku nabijenu značenjima. Naš zadatak vidimo u formiranju oblika koji će povezati regionalni jezik nadograđivan tisuću godina i suvremeni "kontejner" arheologije.

Mjerila koja određuju "kontejner", od manjeg prema većem. Prvo: mjerilo artefakata iz rimske svakodnevnice i mjerilo otkrivenih skulptura mjerila su koja dimenzioniraju izložbene prostore. Drugo: mjerilo hrama, trga / foruma, kuća koje ga danas okružuju, gomila koje formiraju maslinike i vinograde penjući se prema crkvi, mjerila su koja dimenzioniraju zgradu, njen položaj i oblik. I treće: iznad svih mjerila, kao „krovna revizija“, mjerilo posjetitelja koji koračaju izložbenim prostorima, stubištima, terasama.